Gislev, fængsel, Ullerslev og Munkebo

Råstrupvej, Gislev 1924

Der var ikke blevet bedre forhold i Danmark mens Karl og Emma var i Nebraska. De flyttede efter hjemkomsten ind hos Karls mor i barndomshjemmet på Råstrupvej ved Gislev. Det var hårde tider, og svært at få arbejde. Som Emma beskriver det, så er Karl daglejer, han tager det arbejder som han kan få, og forlanger 4 kr. for en dag. Karls mor Johanne mener at Karl forlanger for meget, og derfor ikke får så meget arbejde. Hun siger at Karls far Niels kun tog 1 kr. om dagen ved bønderne. Karls svar var at det var 15 år siden, og at meget var steget. Karl og Emma var ikke glade for at være hjemme igen, og det var måske også svært at få dagligdagen til at fungere sammen med Johanne.

Ildebrand og fængsel
Efter jul tog Emma og børnene til Emmas forældre i Bovense, og på årets sidste dag satte Karl ild til det stråtækte bindingsværkshus som brændte ned til grunden. Karl sagde at han ikke kunne mere, mor hård ved mig, slut dér, skrev Emma i sine erindringer. Måske er grunden til ildspåsættelsen at Karl ikke kunne holde det ud mere, men fra slægtninge til en af Emmas søstre har jeg hørt, at der var tale om forsikringssvindel. Det har været en dyb hemmelighed i familien, jeg har først fået det at vide omkring år 2000, da min mor fortalte mig om det.
Emma skiver at Karl skal et sted hen  i 10 måneder, og med det mener hun fængsel. Ifølge lægdsrullen fik Karl 2 års forbedringshusarbejde. Ved folketællingen november 1925 sidder Karl i straffeanstalten i Nyborg.

Emma og børn til Ullerslev jan. 1925
Emma og to af børnene, Leo og Viola, flyttede til Emmas søster Thora i Ullerslev hvor de fik en lille stue, som Emma beskriver det. Emma og Karls ældste søn Helmot på 8 år boede hos Emmas forældre Ditlev og Petra, de havde også et andet barnebarn Valborg boende hos dem, Valborgs mor Martha boede i København. Senere på året får Emma bolig hos en bagermester på Nyborgvej 13 i Ullerslev, få huse fra Postkrogen hvor Thora boede. Emma får fattighjælp står der i folketællingen, og så hjælper hun med madlavning hos Thora og med rengøring hos bagermesteren.

Familien samlet igen ved Munkebo 1926
Karl fik 2 års fængsel, hvornår han blev løsladt ved jeg ikke, men åbenbart før der er gået 2 år. Emma skriver at han efter løsladelsen blev fodermester hos Laurits Mortensen, jeg går ud fra det var i Ullerslev, og til 1. nov., og det må være i 1926, drog de alle til Munkebo, hvor Karl og Emma fik plads på Rosengården der lå ved vejen mellem Munkebog og Dræby. Emma skriver at hun var træt af hendes mor Petra og søster Thoras kræven arbejde uden betaling. Emma beskriver levende deres tid på Rosengården, hvor de helt tydeligt var glade for at være. Emma blev gravid igen, og den 23. april 1927 blev Verner født.
Snart bryder Karl og Emma op igen, og flytter til Kværndrup, hvor der opstår nye problemer.

Fallegård nov. 1927
Man kan undre sig over at Karl og Emma vælger at flytte nu hvor det gik så godt, jeg kender ikke baggrunden for det, men  som Emma skriver, så får de 1. nov. 1927 arbejde på Fallegård i Kværndrup, en stor gård der lå øst for byen