Mine bedsteforældre

Minder fra barndommen

Side 1

Anders Madsen havde et hus med 2 tdr. land at bo i [det lå vest for Mullerup, huset findes ikke mere], det lå dejligt op til et stort eng og åløb [Kavslunde Å]. Var vi på besøg, så ud og ned på broen. I de år da far [Ditlev] og søskende kom til, blev fornavnet brugt til bagnavn til børnene. Der var mange søskende. Bedstefar [Anders Madsen] havde sit arbejde på Rørbæk [Rørbæk Hovedgård, ved Mullerup], et stort og kønne bindingsværksbygninger, det var en slægt med navnet Scalical [Salicat].

Hans Ditlev Andersen [Emmas far] lærte skomager i Kerteminde, Rasmus Andersen [Ditlevs bror] Ollerup smed kaldet Bissesmeden, Peder  Andersen [Ditlevs bror, Johannes Peter Abilius Andersen] også bopæl [i] Ullerslev, han arbejdede på banen, var ildeset af sine søskende, fordi de havde fire banebisser boende ved dem, tante Hanne [må være Johannes’ kone Birthe Johanne Kirstine Andersen], var ikke velset af familien, de flyttede til Brørup i Jylland før jeg blev konfirmeret.

Fars søstre

Hansine [må være Jenssine Petrea Andersen] gift med Henrik [Henrik Jacobsen], han arbejdede også ved banen, [de] havde 5 børn, Ellen – Thora – Johs [og] 2 døde som små [jeg har fundet 6 børn: Anders, Mary, Peder Johannes, Anna Marie, Karl Kristian og Ellen Margrete]. Ane Kirstine [Ane Kirstine Andersen, Hans Ditlevs søster] gift med Kresten [Kristen Kristensen] havde et husmandssted nær “Hindemae”, de holdt sig ved dem selv. En [søster til Hans Ditlev] i Egense [Pouline Matilde Andersen], gift [med Jørgen Christoffersen], kom aldrig til Bovense, så var der en søster mere [Johanne Marie Andersen], som boede på Thurø, hun var min gudmor. Bedste døde [Rosamunde Henriette Marie Eckerbusch] , så der blev en ny bedste Trine [Anna Kathrine Frederiksen, Anders Madsens ægteskab nr. 2], som var mor til Mathilde [Mathilde Marie Andersen] og Alfred [Jakob Alfred Andersen], Mathilde blev i hjemmet og gift med Ladefoged Madsen Christiansen [Anders Madsen Kristiansen] på Rørbæk.  Alfred [Jakob Alfred Andersen] udlært elektriker, [han] var næsten 40 år før han blev gift. De fik en dreng, som jeg puslede da jeg var og passe dem.

Side 2

Farbror  Alfred [Jakob Alfred Andersen] var bosat i Rynkeby ved Kerteminde, sønnen Almind [var] også elmand [elektriker], farbror døde for ca. 3 år siden og for knap 2 år siden døde Almind i en alder [af] sidst i 40’erne. Den slægt er væk.

[Jeg er blevet kontaktet af Jørgen Christian Andersen der er søn af Almind Andersen, han fortæller at Emma husker forkert, den del af slægten lever i bedste velgående]

Mors tid

Hun [Petra Vilhelmine Johanne Louise Hansen] var født uden for ægteskab, kom i pleje ved Rosa [Rosamunde Henriette Marie Eckerbusch] og Henning Henningsen [han hed Klaus Hansen] som lavede en slags “appetitoste” som han drog sydpå med, da lærte han bedste at kende, hun var tysker, derfra [kommer?] det gamle taffelur og en flot vase at bedste havde tilskrevet Anna, som hun har en fin lampe af. Uret var tilskrevet Martha. Vi andre søskende skulle have hver 25 kr. i arv. Jeg fik mine da vi kom fra USA, da sagde mor, at han skulle betale mig min arv, det blev de 25 kr., dog ingen renter. Bedste [rosa] døde da jeg var mellem 6 og 7 år. Hun havde begyndt at læse med mig i ABC bøger og skrevet på tavle, jeg savnede hende, kan se [for mig] at de kørte med hende i den sorte kiste rundt om gadekæret ad Kissendrup til Ullerslev. Jeg stod ude i blomsterhaven og så det.
Ja, huset i Postkrogen [i Ullerslev] det sidste på venstre hånd, før Tora og Th [Emmas søster Thora og Thorvald] Have, var mors [Petra] hjem [Der boede plejeforældrene Klaus og Rosa]. Far [Ditlev] og mor [Petra] fik Klaus tidligt [han] var ved dem til han druknede i den store mose 4 år gammel [I kirkebogen står der at han var i pleje hos bedsteforældrene Claus Hansen og Rosa]. Så til Bovense.
Fik ikke skrevet at Ane Kirstine [Ane Kristine Andersen] og Kresten Christensen [Kristen Kristensen] [havde] en datter [der] døde ung. Johannes Christensen [deres søn] havde en gård i Regstrup. Broderen Karl  har Prams gård på Bovense Mark begge lever.